STAGIAR 2020 – Stagii de practica transdisciplinare dedicate elevilor
Agentii economici care participa la parteneriate sustenabile cu institutiile de invatamant tertiar pentru crearea unor programe de pregatire practica pentru elevi au un rol esential in formarea profesionala a elevilor care reprezinta viitoarea forta de munca. De asemenea, avand in vedere provocarile datorate de nivelul dezvoltarii tehnologice actuale si de necesitatea de a adresa aceste provocari, consolidarea relatiei dintre sistemul educational si piata muncii reprezinta un factor cheie in integrarea socio-profesionala a tinerilor absolventi pe piata muncii.
Contributia angajatorilor in procesul de dezvoltare profesionala a elevilor in concordanta cu nevoile lor reale de angajare si cu criteriile de competitivitate de pe piata muncii, duce la cresterea sanselor de integrare dupa trecerea elevilor de la mediul de invatamant catre mediul economic. Prin cresterea relevantei calificarilor elevilor integrati in astfel de programe de practica fata de dinamica pietei, angajatorii sprijina pregatirea elevilor conform cerintelor concrete de pe piata, si implicit la facilitarea insertiei lor. Astfel, prin implicarea concreta a angajatorilor in activitati de consultare cu privire la planurile de educatie si de dezvoltare a competentelor profesionale pentru elevi, precum si in elaborarea politicilor de formare a acestora, actorii economici beneficiaza ulterior de tineri absolventi care detin cunostintele si competentele necesare pentru a face fata cerintelor lor, ceea ce contribuie la productivitatea muncii pentru angajatori, precum si la posibilitati de promovare si dezvoltare a unei cariere de succes pentru tineri.
Prin integrarea elevilor in cadrul unei organizatii economice, acestia intra in contact direct cu un mediu de lucru profesionist, au oportunitatea de a invata comportamentul necesar derularii unei activitati profesionale si de a dobandi abilitati transversale precum capacitatea de a lucra in echipa, capacitatea de comunicare, capacitatea de analiza si sinteza, responsabilitatea si spiritul critic. Prin aceasta imersiune in cadrul profesional, beneficiind de suportul colegilor si ai angajatilor companiei, elevii isi insusesc intreprinderi foarte utile precum punctualitate, initiativa, atentie la detalii, incadrarea in timpul alocat sarcinilor, experienta in utilizarea instrumentelor TIC. De asemenea, elevii au sansa de a acumula informatii legate de fluxurile de lucru dintr-o companie, si de a intelege activitatile specifice din cadrul agentilor economici din domeniile lor de activitate.
Astfel, angajatorii au un rol formativ extrem de important in dezvoltarea profesionala a elevilor, contribuind in mod esential la dezvoltarea elevilor si pentru a ii pregati pentru viitoarea viata profesionala.