STAGIAR 2020 – Stagii de practica transdisciplinare dedicate elevilor

 

Rata de angajare scazuta in randul tinerilor absolventi de scoli tehnice si / sau profesionale reprezinta una dintre problemele cheie ale insertiei pe piata muncii a acestora si se datoreaza mai multor factori. Unul dintre acesti factori este reprezentat de faptul ca tinerii nu reusesc sa gaseasca un loc de munca in primii ani dupa absolvire, ceea ce le diminueaza considerabil sansele de a gasi un post ulterior, si mai ales chiar in domeniul in care acestia s-au pregatit.

 

Aceasta situatie are grave consecinte in randul tinerilor, generand:

 

  • pozitii vulnerabile pe piata muncii
  • dificultati de avansare in pozitiile ocupate
  • cresterea somajului
  • scaderea calitatii nivelului de trai pentru acestia si pentru comunitatile in care traiesc

Aceasta situatie este determinata de o serie de lipsuri atat in ceea ce priveste cunostintele practice si informatiile detinute de elevi cu privire la domeniul lor de activitate, la evolutiile si cerintele ocupationale din acel domeniu, cat si a competentelor cheie atat de necesare la angajare si la desfasurarea unei activitati profesionale.

Astfel, una dintre cele mai importante metode de crestere a ratei de angajare pentru tinerii absolventi de scoli tehnice si/sau profesionale este reprezentata de participarea elevilor din aceste scoli la programe de practica prin care pregatirea elevilor in cadrul sistemului de invatamant sa se perfectioneze in concordanta cu criteriile de angajare ale actorilor economici, contribuind astfel la integrarea elevilor pe piata muncii in trecerea de la mediul de invatamant catre mediul economic. Stagiile de pregatire practica ofera multiple beneficii elevilor, astfel incat, dupa absolvire acestia au deja abilitatile practice necesare unei integrari rapide pe piata muncii si de a fi contributori activi la sistemul economic local.

O alta metoda de crestere a ratei de angajare o reprezinta participarea elevilor la sedinte de consiliere si orientare in cariera, individuale / de grup, ce au rolul de a-i ajuta pe elevi sa isi identifice aptitudinile si interesele proprii si sa le coreleze cu domeniile de dezvoltare profesionala unde acestea sa fie valorificate, sa cunoasca cerintele pietei pentru a putea accesa locurile de munca ce prezinta interes, precum si pasii care trebuie urmati pentru integrarea socio-profesionala. Astfel, in cadrul acestor sesiuni personalizate, elevii sunt ghidati in alegerea celor mai bune optiuni de studii postliceale si de dezvoltare a carierei conform abilitatilor lor, accelerand integrarea absolventilor pe o piata a muncii din ce in ce mai competitive.

Totodata, o alta metoda de crestere a angajabilitatii tinerilor este reprezentata de participarea elevilor la programe inovative de antreprenoriat prin planificarea, organizarea si implementarea unor „Firme de exercitiu”, prin care elevii sa dobandeasca cunostintele specifice mediului antreprenorial, sa aprofundeze notiunile obtinute in cadrul sistemului de invatamant, sa inteleaga toate aspectele ce tin de administrarea unei firme si implicit, incurajarea viitoarelor initiative antreprenoriale in randul absolventilor de scoli tehnice si/sau profesionale. Astfel, prin implementarea acestor masuri la nivelul elevilor prin sistemul de invatamant si prin implicarea actorilor economici se asigura o crestere a ratei de angajare dupa absolvire a elevilor.

 

Participarea elevilor din scolile tehnice si/sau profesionale la programe de practica va avea numeroase beneficii si avantaje: