STAGIAR 2020 – Stagii de practica transdisciplinare dedicate elevilor
Implicarea actorilor economici in pregatirea profesionala a elevilor, viitorii absolventi, are multiple beneficii, atat pentru elevi cat si pentru mediul economic in calitate de angajatori. Lipsa unor cunostinte practice specifice domeniului studiat si a informatiilor legate de calificarile si certificarile cerute in domeniul respectiv, precum si a unor competente de munca pentru integrarea profesionala care sa ajute elevii sa devina competitivi si adaptabili pe piata muncii reprezinta obstacole care conduc la numeroasele dificultati cu care se confrunta tinerii in insertia pe piata muncii. Insa, prin participarea elevilor la stagii de pregatire practica, acestia au oportunitatea de a obtine competentele profesionale specifice domeniilor lor de studiu care sa completeze pregatirea lor teoretica din sistemul de invatamant, fiind mult mai pregatiti astfel pentru a-si continua studiile sau pentru a-si gasi un loc de munca si, mai ales, pentru a putea face fata cerintelor pietei muncii.
Prin contributia actorilor economici la programele de practica pentru elevi, acestia vor beneficia de viitori tineri absolventi care detin deja cunostintele teoretice si practice, informatiile necesare precum si competentele esentiale profesionale si care se pot adapta mult mai usor cerintelor angajatorilor, ceea ce duce implicit si la cresterea angajabilitatii tinerilor. De asemenea, prin corelarea calificarii elevilor cu dinamica pietei muncii, acestia beneficiaza de sanse sporite de a fi angajati chiar in cadrul companiilor in cadrul carora isi desfasoara stagiul de practica, intrucat sunt pregatiti conform cerintelor reale ale angajatorului.
Un alt beneficiu al participarii elevilor la programe de practica este reprezentat de faptul ca elevii intra in contact direct cu un mediu de lucru profesionist, au sansa de a acumula informatii legate de fluxurile de lucru dintr-o companie, si de a intelege activitatile specifice din cadrul agentilor economici din domeniile lor de studiu.
In plus, elevii pot efectua aceste stagii de practica fara a fi supusi discriminarilor sau inegalitatilor de sanse, ceea ce contribuie la combaterea discriminarii si a inegalitatilor existente pe piata muncii.
Pe de alta parte, sistemul de invatamant beneficiaza de suportul actorilor economici pentru a completa cunostintele teoretice ale elevilor cu cele practice, atat de necesare pentru integrarea cu succes a elevilor in piata muncii dupa absolvire. Astfel, prin formarea practica in cadrul organizatiilor din mediul economic, elevii acumuleaza experienta in utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) si a tehnicilor si metodelor de management, completand acumularile teoretice obtinute in cadrul sistemului de invatamant si isi maresc sansele de a gasi locuri de munca dupa absolvire.
Beneficiile aduse de programele de practica:
- cresterea oportunitatilor de integrare pe piata muncii prin cooperare cu potentiali angajatori;
participarea elevilor la workshop-urile prezentate intr-o maniera interactiva, in mijloace moderne de prezentare;
facilitarea accesului la instrumentele, utilajele si cunostintele puse la dispozitie de catre actorii economici;
capacitatea de adaptare la cerintele unui loc de munca prin dezvoltarea aptitudinilor si dobandirea abilitatilor practice specifice de munca in cadrul programelor de practica;
pregatirea practica si teoretica in cadrul programelor de practica;
oportunitati de debut in viata activa prin imbunatatirea comunicarii dintre elevi si viitorii angajatori;
adaptabilitatea la cerintele primului lor loc de munca prin participarea la programele de practica;
prin consilierea si orientarea profesionala, viitorii absolventi isi vor putea constientiza resursele proprii, calitatile, abilitatile si deprinderile. De asemenea, acestia vor fi informati cu privire la posibilitatile de dezvoltare personala si vor putea cunoaste cerintele si dinamica pietei muncii ;
posibilitatea de a imbina anumite aspecte teoretice predate in scoala cu situatii reale;
castigarea de experienta, oportunitatea de a invata lucruri noi si importante, sansa de a obtine un loc de munca;
castigarea unei experiente de munca prin practica efectuata;
dezvoltarea unei serii de competente cheie, in perspectiva unei viitoare angajari;
invatare directa, la locul de munca;
posibilitatea implementarii unor idei creatoare intr-un context real, cu sprijinul companiilor partenere;
crearea unei relatii de colaborare cu viitorul potential angajator.